Nieuwe binnentuin voor Buitendijk

Interview Woonpalet “Project Binnentuin Woonpalet”, door Sarah Scholts

Op een koude novemberochtend treffen we Marcel Achterberg van GildenGroen in de binnentuin van appartementencomplex Buitendijk. Nog voor het interview voor dit artikel goed en wel gestart is, heeft Marcel al een aantal planten aangewezen en vertelt waarom hij voor ze koos.

De zonnehoed bijvoorbeeld die in het najaar indroogt en dan zaadbollen heeft gevormd waar de vogels graag op af komen. Marcel raakt de pluimen van de siergrassen aan en benoemt de vele kleurschakeringen in de borders. Grijs, groen, verschillende bruintinten. Hier spreekt een man met passie voor zijn vak.

De binnentuin van Buitendijk is dit voorjaar helemaal vernieuwd. Marcel Achterberg: ´Bij het ontwerpen van de tuin was het uitgangspunt ´variatie´. In hoogte, in kleuren en in type planten. Zo stelden we, samen met de bewoners, een tuin samen die in alle seizoenen aantrekkelijk is. Als november niet te koud wordt, zal rond het verschijnen van Bewonerspalet het lampenpoetsergras zich van z´n mooiste kant laten zien. En als in december de ochtendzon op de bedauwde vlinderstruiken valt, zullen ze fonkelen.´

Variatie

Marcel legt uit dat de variatie niet alleen veel doet voor hoe de tuin beleefd wordt, maar het heeft ook een praktisch voordeel. Marcel: ´We hebben de tuin bewust gevarieerd afgeplant, zoals dat heet. Dus geen grote plukken van dezelfde planten bij elkaar, maar alles flink verspreid. Zou een plant ziek worden, dan verwacht ik minder uitval omdat de soort niet dicht op elkaar staat. Variatie maakt de tuin dus beter bestand tegen ziektes. Deze variatie draagt ook bij aan de biodiversiteit. Planten voor vlinders, andere voor bijen en weer andere voor vogels. Zo is er voor de Buitendijkers ook ´vliegend vertier´. Het hele jaar door´.

Feestelijke opening

Op 24 augustus werd de binnentuin feestelijk geopend. Speciaal voor die gelegenheid was er een meterslang lint om de tuin gespannen. Eén schaar voor wethouder Volkshuisvesting Ewout Suithoff, eentje voor Woonpalets directeur-bestuurder Carolien van Rijen en nog eens 12 scharen voor de Buitendijkers die de uitnodiging om de tuin mede te openen, niet aan zich voorbij lieten gaan. Buitendijkers klaar, knippen maar!

En zo werd dus niet alleen het realiseren van de tuin, maar ook het openen ervan een gezamenlijk feestje.