Groene schoolpleinen

In het kader van Operatie Steenbreek (link https://www.operatiesteenbreek.nl/) zeggen wij op het schoolplein “Steen eruit en plant erin”. Met behoudt van de veiligheid is in samenwerking met het team van OBS de Wetering in Zeewolde, een groen schoolplein gerealiseerd.

Allereerst is er een imposante boomhut geplaatst waarbij het vrijgekomen zand hergebruikt is in de opbouw van een insectenmuur. De onderliggende tegels zijn geknipt en als muur opgebouwd waarin insectenhotels zijn verwerkt. In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland (link https://www.landschapsbeheerflevoland.nl/) zijn de borders achter deze muur ingeplant met een combi van vaste planten en bloembollen. De bloembollen zorgen voor een mooie bloeiende start van het jaar waarbij de vaste planten het afwisselen qua bloei in de 4 seizoenen. Samen zorgen ze voor een fraaie biodiversiteit, waarbij er vele planten Vlinder en Bijen lokkend zijn.

De borders zijn doorgetrokken in de rest van het schoolplein: boomsingels zijn vergroot en ingeplant en achter het schoolplein zijn er borders aangeplant waar ook kruiden zijn te vinden. Door op een speelse wijze Wilgentenen schermen te plaatsen wordt het buiten spelen een ware belevenis. Knusse Wilgentenen ruimten worden gebruikt om buiten les te geven. Hoe fijn is het om samen met de juf/meester buiten te leren van de natuur.

Op het kleuterplein is een Wilgentenen tunnel gemaakt met een schelpenpad. Unieke watertegels zorgen voor speelse waterpret, waarbij het overtollig water van het dak door middel van een pomp gebruikt wordt om de tegels van water te voorzien. Het is een plaatje om te zien hoe de kleuters gelijk spelen met zand/ water/bladeren en hiermee hun fantasie bevorderen. Een plantenborder met insectenhotel maakt het plaatje compleet.

Naast de aanleg van dit groene schoolplein zorgen wij ook voor educatie, zodat de kinderen de natuur optimaal kunnen beleven. Want…. “Buiten zijn is leven!”