Nieuw onderzoek toont aan: FSC-Keurmerk heeft positieve impact op de biodiversiteit

In de nieuwsbrief van NL Greenlabel, waar wij als partner bij zijn aangesloten, kwam dit thema naar voren. Wij vinden het belangrijk om dit met jullie te delen, vandaar opgenomen in onze nieuwsbrief en website.

Joeri Zwerts, bioloog/onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht deed 5 jaar onderzoek naar FSC-beheerde tropische bossen in Republiek Congo en Gabon. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceerde de onderzoeksresultaten: “Het blijkt dat in FSC-gecertificeerde bossen in Afrika 2,7 keer meer grote bedreigde zoogdieren, zoals olifanten en gorilla’s, leven dan in bossen zonder certificering. Ruim 1,3 miljoen cameravalbeelden, gemaakt over vijf jaar tijd in 14 bosgebieden in Republiek Congo en Gabon, tonen de effectiviteit aan van de FSC-maatregelen en bewijzen de positieve impact die FSC-certificering heeft op biodiversiteit en lokale ecosystemen”.

Joeri kwam tot deze conclusie na onderzoek uitgevoerd op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en met steun van de Wildlife Conservation Society. Hij geeft een belangrijke tip mee: “Wij, als consumenten, beïnvloeden ecosystemen aan de andere kant van de wereld en we moeten manieren vinden om onze negatieve invloed te verminderen. Dit onderzoek draagt bij aan de kennis die mensen kan helpen de juiste keuzes te maken. Denk goed na waar je welk hout voor gebruikt en hoe lang dit mee moet gaan. Zo kunnen we onze grondstoffen efficiënt inzetten en verkleinen we onze footprint nog meer.”

Voor advies neem gerust contact met ons op: info@gildengroen.nl.