Wormengrond!

We hebben onze wormengrondleverancier gevraagd om wat meer over zichzelf en zijn bedrijf te vertellen. Hij maakt namelijk hele mooie grond, wat door wormen rul is gemaakt. Vooral hier in de polder en de klei is het goed om wormengrond toe te passen. Wij mengen dat in de tuin op met de huidige grond, Lava Oxygen (fijne Lava) en meststoffen, dat door de grond frezen en dan krijg je een mooie voedzame laag, de wormen zorgen dat de grond rul blijft. Vooral in de nieuwbouwwijken zijn geen wormen te vinden.

Jeroen Boersma: “Vorig jaar ben ik begonnen met het kweken van wormen. Dit doe ik naast mijn andere werk, waarbij ik de hele dag achter de PC zit. Ik was op zoek naar iets waarbij ik lekker met mijn handen bezig kan zijn. Ik ben opgegroeid op een boerderij en vandaaruit geïnteresseerd in een landbouw gerelateerde activiteit. Na enig speurwerk en het evalueren van diverse opties heb ik gekozen voor het kweken van wormen. Het heeft voor mij veel aspecten die mij aanspreken. Naast het bedrijfsmatige vind ik het leuk om met levende dieren te werken en ook het circulaire aspect speelde mee in mijn beslissing voor wormenkweek. Zo bestaat de turf die ik als grondstof gebruik voor de kweek uit gecomposteerd tuinafval en kan dit nadat de wormen erin hebben geleefd weer ingezet worden in de tuin. De wormen die ik kweek zijn bestemd voor de sportvisserij en worden door vissers in Nederland en ver daarbuiten gebruikt als aas om mee te vissen. Het is een speciaal soort wormen met de Latijnse naam Dendrobena Veneta.

De wormen leven in bakken die worden gevuld met turf waarin de wormen leven. Ze krijgen daarnaast voer dat bestaat uit een mengsel van graan, maïs en soja. De turf wordt door de wormen in zijn geheel doorgevreten. Hierdoor ontstaat wormenpoep, ook wel wormenmest of vermicompost genoemd. Van alle turf die aan de wormen wordt gegeven blijft ongeveer 2/3 over aan vermicompost. Om alle grond door te werken hebben de wormen ongeveer drie tot vier weken nodig. Dan worden de wormen gezeefd, waarbij de vermicompost wordt gescheiden van de wormen. De wormen worden opnieuw in de bakken gedaan en krijgen dan nieuwe turf, voer en water. De vermicompost is nu klaar voor gebruik in tuinen. Het kan worden gebruikt in border, op het gazon, maar in de groentetuin werkt het ook als een goede grondverbeteraar.

Vermicompost is rijk aan mineralen, enzymen, bacteriën en schimmels. Daarnaast zit er ook klein bodemleven in en ook wormen en wormeneitjes. De wormen werken in de tuin gewoon door en zorgen voor het stimuleren van bodemleven en daardoor ook de wortelgroei van de planten. De voedingsstoffen in de vermicompost worden langzaam vrijgegeven, zodat dit een langdurige werking heeft in de grond. Daarnaast heeft vermicompost de eigenschap dat het veel vocht opneemt en dit later in droge tijden weer wordt vrijgegeven. Dit kan ervoor zorgen dat je in de zomer minder (snel) hoeft te beregenen.

De vermicompost uit mijn kwekerij is verkrijgbaar bij GildenGroen!”