Hacketon Windesheim Almere 2023

Vanaf 2030 biedt het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ruimte aan 30.000 woningen en 16.000 arbeidsplaatsen. Het gebied wordt duurzaam en circulair ontwikkeld. En dat biedt kansen voor nieuwe, innovatieve oplossingen. Onze studenten gaan bijdragen aan deze oplossingen!

Het lectoraat Urban Innovation organiseert voor de 3e keer de hackathon ‘Reshape the future’. 180 studenten van 5 verschillende opleidingen bedenken 3 dagen lang, samen met regionale bedrijven, oplossingen om in Almere Pampus circulair bouwen, leven en ondernemen mogelijk te maken. De vragen die onderzocht worden komen van de gemeente Almere.

Als duurzaamste hovenier van Nederland zijn wij gevraagd medewerking te verlenen aan dit project. Samen met bedrijven uit de regio: Alfen, Babylon Daken, Bun, Ecosave, Goldewijk, Grondstoffen Collectief Almere/Digitale bouwkeet, Koopmans, KSP Kunstgrasvelden, PRICE, Qua-Vac bv, Rebourne Pop Up Solutions en Reimert Groep.

Na de nodige voorbereidingen ging de Hackathon 2023 in september echt van start. In een 3 dagen durende tijdslijn werd er gewerkt aan de opdracht. Daarbij kwamen ze langs bij de bedrijven om te kijken hoe het in de praktijk eruit ziet en wat het bedrijf al doet aan verduurzaming en alle andere vlakken waar ze op letten.

We gingen met de studenten op stap door het dorp langs verschillende duurzame projecten. In samenwerking met Puur Zeewolde, puur plezier konden we de Ecotrein gebruiken. Marcel vertelde tijdens de rit over het ontstaan van Zeewolde, de knelpunten waar tegenaan werd gelopen. Allerlei informatie welke de studenten konden gebruiken voor hun project. Onder het genot van een sapje van Fruithal Smits en een Zeewolder platbodem van Bakkerij De Toren werd gesproken over biodiversiteit, klimaat-adaptief bouwen en opbouw van tuinen.

Vol inspiratie gingen ze met een leuke Goodie-emmer terug naar de locatie Vis à Vis, om aan hun ideeën te werken. Hierbij een filmpje over het project: klik hier.

Mooi om zo de verbinding te zien en te ervaren tussen onderwijs en bedrijf!