Groen & Bloei!

Duurzaam duo

Groen is hun werk, maar is tuinieren ook hun hobby? Groei & Bloei interviewt en fotografeert groenprofessionals voor de rubriek Evergreen in hun tuin. In aflevering 64 aan het woord: Marcel en Cora Achterberg, eigenaren van hoveniersbedrijf GildenGroen.

tekst LAURIE RUIJSCH | beeld SANDRA VERKIC

Marcel en Cora Achterberg zijn de eigenaren van hoveniersbedrijf GildenGroen, dat in 2022 werd bekroond tot duurzaamste hovenier van Nederland. Ze wonen en werken met veel plezier in Zeewolde en hebben als motto: ‘Buiten zijn is leven’. Van het aanleggen van tuinen krijgen ze geen genoeg, als het maar gepaard gaat met het bedenken van nieuwe oplossingen en het hergebruik van bestaande materialen. Iets waar ze in hun eigen tuin ook de nodige aandacht aan besteden.

Wat voor tuin hebben jullie?

Cora: “Onze tuin heeft allemaal hoekjes en is best een beetje rommelig, maar gezellig!” Marcel: “Met opgroeiende kinderen laat je het meer los. Wij willen dat zij ook genieten van de tuin. De tuin veranderd met ons gezin en met onze behoeftes mee en hoeft geen showtuin of voorbeeldtuin te zijn. Er wordt in geleefd en dat is voor ons het belangrijkste.” Cora: “Met dit idee leggen wij tuinen ook graag aan met ons bedrijf.”

Hoe ziet dat eruit?

Cora: “Wij vinden het belangrijk dat er elk seizoen iets te zien is en dus bloeit. Beplanting die natuurlijk oogt en in elkaar overloopt vinden we mooi.” Marcel: “Daarnaast vinden we hergebruik erg belangrijk en daarmee duurzaamheid. Dit zit al een beetje in ons doen en laten en dat proberen we te ventileren naar onze klanten, maar ook naar ons personeel. Zij gooien niet zomaar meer iets weg zonder erover nagedacht te hebben of het nog een functie kan hebben.” Cora: “Het zit eigenlijk in alles dat we doen. We maken gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, maar ook van materialen die uit de buurt komen en bij de omgeving passen. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. ”

Komt duurzaamheid ook in jullie eigen tuin terug?

Cora: “Het komt wel eens voor dat we iets van klanten krijgen. Bijvoorbeeld een loungehoek. Deze kunnen wij dan weer gebruiken. Zo evolueert de tuin met ons mee.” Marcel: “We hebben regelmatig restanten over en daar probeer ik dan zelf iets van te maken. Een oude overkapping kan ik weer zo goed als nieuw maken met rieten matten die ik nog ergens heb liggen. Uit dit soort projectjes ontstaan de leukste dingen. Cora: “Met de materialen die we krijgen of overhouden bedenken we altijd wel iets praktisch!”

Meer voorbeelden?

Marcel: “We houden rekening met de seizoenen en planttijden. Als het een periode heel droog is geweest dan is ons gras geel in plaats van groen en dat is prima. We kiezen er bewust voor om daar geen gezond drinkwater aan te verspillen. Het gras herstelt zich snel genoeg. Daarnaast kies ik er zowel thuis als op mijn werk voor om in de zomerperiode niet in te planten. Dit schuif ik door naar het najaar om ook weer water te besparen. Dit zijn laagdrempelige maatregelen die uiteindelijk wel bijdragen.”

Is de tuin zelf ontworpen?

Cora: “Ja en het specifieke ontwerp zit meestal in het hoofd van Marcel. Dit wordt niet uitgetekend. Alleen uitgevoerd. Bestaande elementen werden behouden of uitgebreid (bijvoorbeeld de vijver), maar heel veel is door de jaren heen ontstaan en aangevuld.” Marcel: “Soms haal ik iets uit onze eigen tuin voor een klant en dan zetten we er zelf iets nieuws in.”

Wat staat er centraal in jullie tuin?

Marcel: “De overkapping aan ons huis staat erg centraal. Heel fijn, want de overkapping zorgt ervoor dat we soms al in maart buiten zitten te eten en kunnen genieten van de tuin. We zien het als een verbindende ruimte waar we veel tijd doorbrengen met familie en vrienden. Als het mooi weer is, sta ik graag achter de barbecue. De veranda is dan een fijne plek om al het lekkers op te eten.”

Wat is voor jou een fijne plek in de tuin Cora?

Cora: “Voor mij is dat op een zonnige dag genieten van een kopje koffie en een boekje op het bankje onder het raam van ons huis. Vanuit hier overzie ik de hele tuin en kom ik tot rust.” Marcel: “Dat is overigens al een heel oud bankje. Het onderstel is al ruim 35 jaar oud en daar heb ik destijds zelf een houten plank op gemaakt. Hij begint nu instabiel te worden, maar hij zit prima!”

Hebben jullie een favoriete plant?

Marcel: “Waar ik in het vroege voorjaar enorm van kan genieten zijn de kievitsbloemen in de voortuin. Hier heb ik vorig jaar veel zaad uit gewonnen, dus dit jaar ga ik weer voor een weelde aan kievitsbloemen. Verder vind ik de Japanse esdoorn prachtig.” Cora: “Ik hou enorm van ridderspoor, maar die doet het hier helaas niet goed. Om dan toch meer kleur in de tuin te krijgen maak ik gebruik van hanging baskets met vrolijke petunia’s erin.”

Wat maakt jullie tuin speciaal?

Cora: “Onze tuin verbindt.” Marcel: “Het is naast ons huis een extra ruimte om samen in te leven en van te genieten. We hebben allemaal verschillende plekjes waar altijd wel iemand blij van wordt.” Cora: “Naast de overkapping en de vijver hebben we een moestuin en zelfs een pipowagen waar één van onze kinderen in woont. Alles kan en alles mag.”

Wat heeft jullie tuin nog nodig?

Marcel: “Ruimte voor verandering. Ik vind dat er eigenlijk altijd iets moet gebeuren. Een tuin moet dynamisch zijn en daar mag verandering in komen. Of dit nu het verplanten van een plant is of iets groters, wij willen verrast worden.” Cora: “En misschien nóg meer hergebruik. Hierdoor blijven we creatief.”

Hebben jullie een tuintip voor onze lezers?

Marcel: “De tuin mag best wat rommeliger worden. In zo’n tuin gaat meer leven en daar gebeurt veel meer. Dit alles heeft een positieve invloed op wat er groeit, wat er kán groeien en dat dit elkaar kan bevorderen, denk aan minder ziektedruk in de tuin. Daarnaast kan het groeien tot iets verrassends wat je van tevoren niet had kunnen bedenken.”